Luottokortti, kulutusluotto ja osamaksu vertailussa

Tässä artikkelissa kerromme eri vaihtoehdoista joilla suomalaiset kuluttajat voivat rahoittaa arjen menoeriään, ostoksiaan ja isompia hankintoja sekä kattaa yllättäviä kuluja. Esittelemme eri rahoitustuotteita, kuten luottokortit, kulutusluotot sekä osamaksun.

Luottokortti

Luottokortit ovat ehkä eniten käytetty rahoitusvaihtoehto Suomessa. Luottokorteilla on maksettu ostoksia ja hankintoja jo 60-luvulta asti ja Suomeen ne rantautuivat joitain vuosikymmeniä myöhemmin. Tunnetuimmat luottokortit ovat Visa sekä MasterCard, jotka käyvät useimmissa liikkeissä sekä Suomessa että enenevissä määrin myös ulkomailla. Luottokortteja myöntävät yleensä pankit, mutta myös liikeketjut kuten tavaratalot ja huonekalukaupat sekä lentoyhtiöt, kuten Norwegian, myöntävät luottokortteja asiakkailleen. Ensimmäiset luottokortit olivatkin itseasiassa tarkoitettu bensiinin ostoon. Lentoyhtiöiden kortit kannustavat maksamaan etenkin lentoja kyseisellä kortilla, ja niillä voi kerryttää kanta-asiakaspisteitä joilla saa erilaisia etuja, kuten ilmaisia lentoja tai lippuluokan korotuksia.

Luottokortit toimivat sillä periaatteella että kortille on myönnetty maksimiluottoraja, jonka puitteissa kortilla voi maksaa ostoksia. Jos laskun maksaa kuukauden sisällä takaisin, ostoista ei kerry korkoa. Jos asiakas ei maksa laskua pois kokonaisuudessaan vaan lyhentää sitä vain minimilyhennysmäärän verran, loput lainan summasta siirtyvät eteenpäin. Luottokortin laskujen lyhennykset kannattaa tehdä täsmällisesti, sillä pankit voivat tahtoessaan laittaa merkinnän asiakkaansa luottorekisteriin, mikäli tämä ei ole hoitanut laskujaan ajallaan ja laiminlyönyt lyhennykset.

Kulutusluotto

Kulutusluotot ovat pienehköjä lainasummia, joita hakiessaan ei yleensä tarvitse antaa vakuuksia tai lainan takaajia. Lainasummat vaihtelevat kulutusluotosta riippuen noin 100 euron ja 10 000 euron välillä. Kulutusluottoja on tarjolla netissä runsaasti ja niiden vertailu kannattaa, sillä edullisimman lainan löytäminen saattaa säästää asiakkaalle huomattavan summan rahaa. Suosittelemme että käytät lainalaskuria joka etsii sinulle edullisimman lainan. Tämä säästää huomattavasti aikaa ja vaivaa, sillä muuten verkosta lainan etsiminen saattaa olla hidasta touhua.

Miten kulutusluottoa haetaan

Nykyisin kulutusluoton hakeminen on nopeaa ja yksinkertaista. Käytä ensin lainojen vertailuun tarkoitettua lainalaskuria ja etsi sen avulla sinulle itsellesi paras kulutusluotto. Kun olet tyytyväinen valitsemasi lainan ehtoihin, mene kyseisen yrityksen sivustolle ja täytä lainahakemus verkossa. Sinulla tulee olla suomalainen pankkitili ja voimassa olevat verkkopankkitunnukset, jotta lainan hakeminen ja tunnistautuminen onnistuu. Lisäksi sinun pitää asua Suomessa pysyvästi ja sinulla pitää olla suomalainen puhelinnumero. Kulutusluottojen alaikäraja on yleensä vähintään 18 vuotta mutta välillä ikäraja saattaa olla myös esimerkiksi 20 tai 22. Lainoilla on välillä myös yläikäraja.

Lainahakemuksessa sinulta kysytään muutama peruskysymys työtilanteeseesi sekä palkkaasi liittyen. Tällä yritys haluaa varmistua siitä, että sinulla on varaa maksaa laina takaisin eivätkä kustannukset ole sinulle liian korkeat. Jotkin yhtiöt pyytävät sinua lähettämään kopiot palkkatodistuksestasi tai eläkepapereistasi. Kun olet tarkistanut tiedot ja lähettänyt hakemuksen, yleensä saat päätöksen melkein silmän räpäyksessä. Päätöksen saatuasi rahat ovat nostettavissa saman tien ja voit siirtää joko osan kulutusluotostasi tai koko summan tilillesi kerralla. Kulutusluottoa maksetaan yleensä takaisin kuukausittaisissa erissä, mutta jotkut haluavat mieluummin maksaa lainan kokonaisuudessaan saman tien pois.

Osamaksu

Osamaksu on esimerkiksi huonekalu- tai kodinkoneliikkeiden tarjoama rahoitusjärjestely. Kuluttaja voi ostaa etenkin kalliimpia hankintoja, kuten sohvia tai pöytäryhmiä liikkeen tarjoamalla osamaksujärjestelyllä. Osamaksua käyttäessä liike tarkistaa nopeasti asiakkaan luottotiedot. Osamaksua maksetaan kuukausittaisissa erissä, joiden päälle lasketaan myös ennalta ilmoitettu korko. Liikkeet mainostavatkin usein tuotteitaan sen perusteella kuinka paljon ne maksavat kuukaudessa. Osamaksu on erittäin suosittu maksujärjestely muun muassa joustavuutensa ansiosta. Joustavuudesta on etua etenkin silloin jos esimerkiksi kodinkoneita hankitaan rikkoutuneiden laitteiden tilalle.