Peliautomaattien sosiaaliset seuraukset

Helsingin Sanomat: Rahapelit ovat tulonsiirtoa köyhiltä hyväosaisille
Kuvan lähde: Helsingin Sanomat

Seura¹ on ottanut selvää, että Veikkaus asentaa rahapelikoneita eniten sellaisiin kaupunkeihin ja kyliin, joista löytyy vähävaraisempia asukkaita.

Kun katsoo kartoitusta siitä, mistä Veikkauksen peliautomaatteja löytyy ympäri Suomea, se osoittaa, että niitä keskitetään etenkin kaikkein köyhimmille asuinalueille. Näissä paikoissa on matalimmat tulot, alhaisimmat koulutusasteet ja korkeimmat työttömyysasteet. Veikkaus kommentoi tähän, että asentaa laitteitaan niihin paikkoihin, joissa on niitä pelaavia ihmisiä. Kysymykseksi jää, meneekö tällöin pelaamiseen toimeentulotuki ja muut sosiaalituet?

Otetaan esimerkiksi Espoon keskus. Sen postinumeroalueelta löytyy jopa 64 rahapeliautomaattia. Espoon keskuksessa on kuitenkin koko Espoon yksi pienimmistä tulotasoista, kun taas peliautomaattien määrä on suurin koko kaupungissa.

Se tiedetään, että suomalaiset tykkäävät pelata raha-automaateilla. Ongelmapelaamista tutkinut ryhmä laati loppuvuodesta 2017 raportin, josta ilmeni, että suomalaiset ovat ahkerimpia rahapelien pelaajia koko Euroopassa, ja maailman tilastossa ylsimme sijalle neljä.

Tutkimusten² mukaan noin 80 prosenttia suomalaisista kuluttaa rahaa pelaamiseen. Runsaasti yli 100 000 näistä kärsii peliongelmista. Täytyy kuitenkin myös muistaa, että näillä peliongelmaisilla on arviolta yhteensä noin 724 000 läheistä, jotka myös kärsivät läheisensä ongelmista. Sosiaaliset ongelmat, kuten rahapeliongelmat, ovat yleensä köyhimpien ihmisten taakkana.

Rahapeliautomaattien näkyvyys on Suomessa ongelma

Yleensä kolikkopelit ovat maailmalla sijoitettu omiin pelisaleihinsa³. Suomessa niitä löytyy kuitenkin julkisilta paikoilta, kuten kaupoista, huoltoasemilta ja kioskeista. Eli houkutus niiden pelaamiseen on luonnollisesti suurempi, kuin monessa muussa maassa.

Veikkaus saa itse päättää, mihin pelikoneita sijoitellaan. Rikkailla alueilla rahapeliautomaatteja on kaikista vähiten. Poikkeuksena tähän on kuitenkin Helsingin keskusta, josta postinumeroalueelta 00100 löytyy maan kattamin valikoima rahapelikoneita; yhteensä 182.

Kuka voittaa pelaamisessa?

Veikkaus asentaa lisää pelikoneita etenkin niille alueille, joissa automaateille asetetut tuottotavoitteet on ylitetty. Mutta kun Veikkaus keskittyy maksimoimaan omat voittonsa, tämä näyttää tarkoittavan myös sitä, että pelaamiseen liittyvät ongelmat lisääntyvät. Tällä on usein myös kumuloiva vaikutus sen takia, että kun vähävarainen kuluttaa suuren osan budjetistaan pelaamiseen, niin esimerkiksi asumiseen liittyvät laskut jäävät maksamatta ja tämä lisää ennestään ongelmien määrää.

Ensisijainen motiivi vähävaraisella pelaamisen on rahan voittaminen. Mutta totuushan on kuitenkin se, että peliautomaatit tekevät aina tuottoa, eli ainoa oikea voittaja on pelin omistaja, ja pitkällä tähtäimellä pelaaja häviää aina.

Veikkauksen sanomiset ristiriidassa

Veikkaus vakuuttaa, että heidän toimintansa keskipisteenä on vastuullisuus ja pelihaittojen ehkäisy. Tämä kuitenkin melko selvästi on ristiriidassa siinä, että vähävaraisimmilla alueilla, joilla peliongelmia on eniten, sijoitetaan eniten rahapelikoneita.

Eurooppalaisella skaalalla on merkittävää, että Veikkauksella on maassamme rahapelimonopoli, ja että heillä on niin suuri valta määrätä, mihin pelikoneita sijoitetaan. Voisi siis olla harkitsemisen arvoinen kysymys, josko peliautomaattien sijoituspäätös siirrettäisiin pois Veikkaukselta. Jos toisella puolueettomalla, ja etenkin eettisellä, taholla olisi oikeus määrätä rahapeliautomaattien sijoituspaikat, pelaamiseen liittyvät ongelmat voitaisiin vuosien saatossa saada paremmin kuriin.